Kezdem a piákkal.
- Bor Mexikó északabbi részein terem, főleg a kaliforniai félszigeten. Amit eddig kóstoltam az finom volt, de mivel itt senki sem borbuzi, így eddig meglehetősen hanyagoltam. Ráadásnak viszonylag drága is.
- Sörből van komolyabb választék, és mind iható, de a boltokban kapható sörök közül egyik sem kiemelkedő. A sorrend talán Superior, Corona extra, Sol, ... . Viszont van egy fajta, amit boltban eddig sehol nem találtunk: ez a Bohemia. Sajnos ez a kedvencem, és mivel csak ittasellátókban árusítják, így viszonylag ritkán jutok hozzá. A sör nem kifejezetten drága, de az élelmiszerekhez, gyümölcsökhöz vagy röviditalokhoz képest az.
- A rövidek valami iszonyú olcsók. 66 peso-ért már teljesen iható tequila-t árulnak (tudom, hisz ezt ittuk bátyám lagzijában is :D), 100 peso felett pedig Európában nem könnyen elérhető minőséget is lehet venni. Kuba sincs messze, így rumokból sem állnak rosszul (140 peso körül van egy üveg Havana Club añejo reservado). Viszont ami érdekes, hogy ezeket itt nem isszák. Szegény indiánok egyetlen felestől is fejre tudnak állni, így a rövidtől erősen ódzkodnak.
- Az üdítők és gyümölcslevek olcsón kaphatóak. Frissen nyomott narancslé 5 peso alatt is kapható (ami nem is meglepő a kábé 1 peso/kiló-s narancsár mellett). Dobozos gyümölcslevek (100%-os) 10-11 peso-ért vannak a boltban, a szénsavas üdítők pedig természetesen még ennél is jóval olcsóbbak.
Kajaügyileg a Yucatan-t tartják Mexikó fellegvárának (jó helyre jöttem). Marha, csirke, disznó, halak és egyéb tengeri herkentyűk mind megtalálhatóak itt - lehet enni gyíkot is, de állítólag nem nagy szám. A csipős (paradicsomos, hagymás, erőspaprikás), a zöld (általában guacamole) és a piros szósz mindenhol kérhető az ételekhez, ha alapból nem adnak hozzá. A citromot a legvadabb dolgokra is rácsepegtetik (például sülthagyma - és nem is rossz), ezért szendvicsekben és szószokban is gyakori szereplő. Rosszat idekint még nem ettem az elmúlt egy hónap alatt. Eddig minden tetszett, de a legfőbb kedvenc az arrachera. Ezt nem nagyon fogom tudni megunni. Egy két és fél évvel ezelőtt már tesztelt helyen a Pepito elnevezésű szendvicsbe töltik, ami guacamole szósszal erősen, és csípős szósszal gyengén megkenve-megöntözve, egy pár hagyma- és paradicsomkarikával a legjobb uzsonna. Otthon biztosan próbálok majd ilyet készíteni, mert ez számomra simán ver bármi más marhát. Másik nagy kedvenc a legjobb reggeli címért pályázó Huevos Motuleños - motuli tojások. Barnababkrémre rápakolt rántotta, sonkás piros szósszal megöntözve, kétszersült tortilla-val - meglehetősen tápláló.
Ennyit mára, mindjárt indulok Cozumelre, így a legközelebbi bejelentkezéskor remélhetőleg színes halakról, korallszirtekről és víz alatt úszó gumikacsáról tudok majd képekben is tudósítani.